En av de största och viktigaste design- och möbelevenemangen i världen, Salone del Mobile i Milano, inspirerade i vanlig ordning och bjöd på mängder av fina montrar och många spännande produktnyheter. Med över 2000 utställare är det svårt att ge en exakt summering, men övergripande var det väldigt mycket färg och form i fokus. Juveltoner, smutsgula nyanser och en allmän stark färgskala. Man kan tydligt se att man frångår den trärena känslan och istället går mot lyxiga material, spännande former och färger. Vi har varit på Milanomässan tidigare men hade tyvärr inte tid att åka ner i år utan vi har istället fått följa det hela via främst Instagram – och nedan följer en summering av vad vi såg som mest intressant och utstickande under mässan.

KLASSISKA SYNEN – ÄLDRE BYGGNADER MÖTER NY DESIGN

Det kanske mest återkommande och vanligaste synen på Milanomässan – Magiska äldre byggnader och rum med många år på nacken möter ny spännande design. Hays installation på Palazzo Clerici och Gubis utställning på Fondazione Serbelloni är två exempel på detta.


Bilder @bottegaveneta @cultdesignau @ultramandarine @lance.gerber @gubiofficial

SMUTSGULT, JUVELTONER OCH STARKA FÄRGER

Milanomässan bjöd i år på vågade färgkombinationer, spännande material och lyxiga ytskikt. Juveltoner, smutsgula nyanser och en stark färgskala. Det bjöds på färgat glas, spegelglas och lackade ytor i var och varannan miljö.


Bilder @trendcompass_nl @notedesignstudio @lonnymag @trendstefan @cultdesignau


Bilder @2lgstudio @Nina_bruun @gudyherder @designdaily @habitusliving


Bilder @dezeen @Teklan @lindseyadelman @Nina_bruun


Bilder @randi_mageli @villainenitsuj

TROPISKT, DJUR OCH DJUNGEL

Tropiskt djur- och naturliv låg i fokus när det kom till mönster och detaljer. Blomstrande växthus, botaniska tapeter och djungelmönster på soffor och fåtöljer. Moooi visade vackra miljöer i sin utställning The Museum of Extinct Animals, en hyllning till naturen och dess mångfald där de i olika skepnader lyfte fram urtidsdjur och spännande botaniska mönster från förr. I Rossana Orlandis trädgård stod avgjutningar av giraffer, gorillor och andra djur i naturlig storlek i glada färger.


Bilder @2lgstudio @riveroshan @stringoletta @elledecor @ali_icee @indiamahdavi @damianad @wallpapermag

VALV OCH BÅGAR

Mjuka former, bågar och valv var ytterligare en genomgående trend bland årets utställare. Formerna återkom i såväl möbler, textilmönster som belysning.


Bilder @2lgstudio @store.wallpaper @ilemartini @aybargallery @gabyvangestel @Gabyvangestel

LJUSINSTALLATIONER I SPÄNNANDE FORMER

Ljusinstallationer i form av lysrör, neonskyltar och mönstrade nät. En av de mest spännande installationerna stod Preciosa för. Deras magiska “BreathOfLight” spreds fort på alla designintresserades Instagramkonton, och vi kan inte annat än att dras med i fascinationen kring denna presentation.


Bilder @studiopepe_official @preciosalighting @designdaily @2lgstudio @dezeen @mpinzero

SNACKIS – HERMÉS UTSTÄLLNING

Hermés utställning i La Permanente bjöd på fascinerande nyanser, lyxiga material och spännande lekfulla vinklar och vrår. Över 150 000 handgjorda plattor från Marocco gav en dramatisk installation i nyanser som turkos, bärnsten, mintgrönt, mörkrött och ceriserosa.


Bilder: @Hermes Notey.com @atelierdetroupe @thefutureperfect

SNACKIS – CLUB UNSEEN

En av de största snackisarna under mässan var den hemliga klubben “Club Unseen”, designad av Studiopepe. En exklusiv hemlig utställning/klubb för endast inbjudna gäster. Klubben hade många spännande detaljer, bland annat en bardisk där man endast såg händerna vid drinkskapandet. På Club Unseen hemsida beskrivs klubben som “An exclusive shelter from the hectic context of the Fuori Salone, the secret club represents the quiet that gives space to creativity: a place with a relaxed and casual atmosphere, in which an innovative interpretation of hospitality emerges clearly to the senses and to the heart.”.


Bilder @studiopepe_official @designdaily @wallpapermag